Ekonomiprogrammet (EK)

Vill du gå ett högskoleförberedande program som breddar dina förmågor inom företagsamhet och som visar hur rättssystemet ser ut? Då erbjuder Slottegymnasiet dig Ekonomiprogrammet som utvecklar dina kunskaper i samhällsekonomi, företagsekonomi, entreprenörskap och juridik.

Ekonomiprogrammet på Slottegymnasiet har två inriktningar: Ekonomi och Juridik. Båda inriktningarna erbjuder kurserna privat- och affärsjuridik, ledarskap och organisation, psykologi och företagsekonomi 1, och du gör ditt inriktningsval inför åk 2.

Inom ekonomiinriktningen får du möjligheten att bli Diplomerad Gymnasieekonom, som innebär att du får ett diplom som visar att du har genomgått en kvalitetssäkrad ekonomiutbildning, vilket ger dig en bra grund inför dina framtida yrkesval. Inom inriktningen ekonomi får du även driva ditt eget UF-företag vilket också är mycket meriterande när du ska söka arbete eller lärorikt om du har drömmen om att starta ett eget företag. UF ger dig kunskaper om hur du startar, driver och avvecklar ett företag. Du får också läsa kurserna Marknadsföring och Matematik 3b.

Inom juridikinriktningen får du även läsa kurserna Rätten och Samhället, Kriminologi och Filosofi. Inriktningen juridik innebär att du får en bra och lärorik inblick i hur man kan hantera relationer mellan människor och att se hur juridiken används via regelsystem och som metod för att tillämpa reglerna. Inom juridikinriktningen får du möjlighet att utveckla ett fördjupat samhällsperspektiv vilket förbereder dig väl inför såväl kommande universitetsstudier som yrkeslivet.

Oavsett vilken inriktning du väljer, så anordnar Ekonomiprogrammet olika studiebesök som är kopplade till programmet för att öka förståelsen för hur det är att arbeta inom de olika inriktningarna. Detta för att du som elev ska få ut så mycket som möjligt av din utbildning.

Väljer du Ekonomiprogrammet får du med dig värdefull kunskap både som blivande högskolestudent, företagare och samhällsmedborgare.

Vi erbjuder två inriktningar från årskurs två:

Inrikning - Ekonomi
Inriktning - Juridik

Vi gör flera studiebesök, bland annat till tingsrätten i Hudiksvall, där vi observerar en rättegång. Vi besöker även banker och företag.

Utbildningen utvecklar elevernas kunskaper om hur människor tänker, känner och handlar. I kursen kriminologi får du till exempel en djupare insikt i vad kriminalitet beror på.

Efter avslutat program
Du kan få ett jobb direkt efter studenten eller söka flera utbildningar i Sverige och utomlands. Med en ekonomiutbildning i ryggen har du även behörighet att studera vidare till journalist, polis eller psykolog.

Exempel på arbetsplatser kan vara myndigheter, banker, redovisningsbyråer, advokatbyråer eller marknadsföringsbyråer. Du har även alla verktyg du behöver för att starta ett eget företag när du läst Ung Företagsamhet.

Biträdande rektor

Susanna Walter Westberg