Naturbruksprogrammet (NB)

Vår utbildning passar dig som vill ha en kvalificerad yrkesutbildning och är redo att ta steget direkt ut i arbetslivet.

Naturbruksprogrammet är ett brett yrkesprogram med många möjligheter. Programmet vilar på områden som biologi, teknik och entreprenörskap.

Vi vänder oss till elever som vill arbeta med växter, djur, mark, vatten eller skog. Hos oss kommer du att tränas i att granska och reflektera kritiskt över hur naturen kan brukas på ett hållbart sätt.

Naturbruksprogrammet på Slottegymnasiet har en inriktning:

- Skogsbruk

Inriktning skogsbruk

Profil - Maskin
Maskinprofilen är praktisk körning på “verkliga” uppdrag. Den största delen av maskinutbildningen består av praktisk körning i fält, där eleverna delas in i två grupper.

Du jobbar i två skift med bland annat två nya skördare och sex nya skotare. Här får du och övriga elever arbeta som en enskild avverkningsgrupp där det ingår övningar med maskinvård, reparationer, apterings- uppföljning och felsökning.

Alla elever på inriktningen skogsbruk har möjlighet att ta Grönt kort för Natur- och kulturmiljövård. Grönt kort krävs idag av de flesta bolag och är ett bevis på att du har de “gröna kunskaper” som behövs för att få arbeta inom skogsbruket.

I undervisningen ingår att du ska kunna använda och sköta maskiner och utrustningar som används i ett aktivt skogsbruk. Du får lära dig att arbeta självständigt och i arbetslag. Under tre år har du minst 15 veckors praktik.

Lärare - Inriktning skogsbruk

Sara Lundgren

0651-184 00 (växel)

sara.lundgren@edu.ljusdal.se

Efter avslutat program

Valbara kurser ger högskolebehörighet till exempelvis skogsmästare eller viltförvaltare. Efter utbildningen kan du arbeta som till exempel skogsmaskinförare, skogs- och naturvårdare, egen företagare, lärare inom gröna sektorn, arbetsledare, jakt- och viltvårdare.